Cuma, 13 Mayıs 2016 17:00 Sinan Buğdaycı
2024/2025 veya sonrasında Karasal Sayısal TV yayınlarının ( DVB-T2 ) Türkiye genelinde test yayınına başlayacağı öngörülmektedir !
Not: Yayın tarihi bilgisi bir öngörüdür, kesinlik kazanmamıştır. Güncellemeler doğrultusunda yazımızda sürekli güncellenecektir!)
İstanbul için DVB-T2 vericisinin KÜÇÜK ÇAMLICA ‘da ve aynı paralelde ÇANAKKALE ‘deki Anıt kule şeklinde tasarlanan verici kulelerinin inşaatı duraksamalarla da olsa sürmekte, ilerlemektedir ! Türkiye genelinde toplam 40 küsür adet DVB-T2 kulesinin (yayın noktasının) kurulumu planlanmıştır.
Kısaca (Karasal Sayısal TV yayıncılığı) DVB-T2 NEDİR ? ==>
UYDU YAYINI GİBİ, YEREL VERİCİLERDEN ÇOK KANALLI ( PAKETLER HALİNDE ) SAYISAL ( FULL-HD ) TV YAYININ YAPILMASI, EV İÇİ / ODA İÇİ KÜÇÜK ANTENLER İLE YÜKSEK KALİTEDE ( HD yayının ) ALINABİLMESİ DEMEKTİR. ( Araç ile hareket halinde dahi gölgesiz yayın alımı mümkün olacak ? )
Kısaca PMSE sektörü (yani Ses Sistemleri kullanıcıları ve işletmecileri) için DVB-T2 nin ETKİSİ NEDİR ? ==>
ŞU AN 8 MHz LİK BİR TV KANALININ NEREDEYSE 5 MHz LİK ALANI BOŞ, PMSE CİHAZLARIMIZ İÇİN YER BULMAK ( ÇOK FAZLA PMSE KULLANICI SEBEBİ İLE ) ZOR OLSADA HALEN MÜMKÜN İKEN, DVB-T2 İLE 8 MHz LİK BİR TV KANALININ SADECE 0,4 MHz ALANI BOŞ OLACAK DOLAYISI İLE PMSE CİHAZLARIMIZ İÇİN YER BULMAK ÇOK ZOR OLACAK.
Kulelerin azami yayın kapasite tahminen 200+ kanal cıvarında olabilecektir, ancak uydu sinyallerinde olduğu gibi 4K-FULL-HD, HD ve SD kalitede muhtelif yayınların kalitesi band genişliğini dolduracağından sadece bir tahmindir. Avrupa ve Amerikada DVB-T1 yayınları 2010 yılı öncesi başlamış ve sonra 2016-2017 de DVB-T2 Test yayınlarına başlanmış T1 terk edilmektedir, Türkiyede eski DVB-T ( T1 ) teknplojisi atlanılarak muhtemelen doğrudan daha yeni DVB-T2 (FULL-HD) ye geçilecektir.
özellikle AÇIK ALANLARDA muhtelif kanallarda sorun yaşanılması kaçınılmaz olacaktır !
Bu doğrultuda bugünkü hali ile dahi kısıtlı olan (öncelikle ISTANBUL / ANKARA ve İZMİR gibi diğer büyük şehirlerde ) kullanım özellikle dış mekanlarda ve DVB-T2 vericilerini gören bölgelerde bazı / muhtelif kanallarda / frekans bandı aralıklarının belirli kısımlarında kısıtlanmış olacaktır ! ( bazı kanallar bazı lokasyon veya semtlerde ise tamamen boş ZAYIF kalacak ) yani frekans dağılımı ve/veya yoğunluğu farklılık gösterebilecek . Telsiz Mikrofon sinyali DVB-T2 sinyalinin zayıf olduğu Bölge ve Semtlerde baskın gelerek çalışmasını sürdürebilecektir, ancak bu durum DVB-T2 vericilerini doğrudan gören bölge ve Semtlerde geçerli olamayacaktır. Bu bölge ve semtlerde ( DVB-T2 vericilerini doğrudan gören alanlarda) ancak alıcı ve verici arasını çok kısa tutarak ve yönlendirilmiş ( SENNHEISER A 2003 UHF model YAGİ ANTENİ gibi ) kullanarak çalışmak mümkün olacaktır.
DVB-T2 yayınlarının frekansları ve yoğunlukları Şehirden-Şehire ve hatta Büyük şehirlerde ise Mahalle / Semt ‘ine göre farklılık göstereceği tahmin edilmektedir, özetle “A” Sentinde çalışan ( Küçük Çamlıca Tv kulesini gören ) sisteminiz “B” semtinde ( Beylik düzü TV kulesini gören ) çalışmayabilir. Bu durum DVB-T2 kulelerindeki Antenin yönderirmesine ve gücüne göre değişecektir.
İstanbul için kesin olmayan ancak öngörülen başlıca DVB-T2 yayın bölgeleri şu şekildedir:
ADALAR ( OGK ), BEYKOZ ( YUŞA TEPE ), BÜYÜKÇEKMECE (BEYLİKDÜZÜ), ÇATALCA ( ŞEHİTLİK TEPESİ ), ESENLER, KARTAL, KÜÇÜKÇEKMECE, SARIYER, ŞİLE, SİLİVRİ, ŞİŞLİ, SULTANBEYLİ, ÜSKÜDAR (KÜÇÜK ÇAMLICA)
Not: Yayın bölgeleri bilgisi bir öngörüdür, kesinlik kazanmamıştır.
DVB-T2 ‘nin TELSİZ MİKROFONLARA OLAN OLUMSUZ ETKİSİNİ MİNİMUMA İNDİRGEMEK İÇİN
YAPILABİLECEKLER VE ALINABİLECEK ÖNLEMLER NELERDİR ?
KISACA ==> 3 ( 4 ) maddede !
1.– CİHAZALARIN BAND GENİŞLİĞİNİ ARTTIRMAK ;
Yönetmelik burda UHF ‘te ( 470 -694 MHz ) telsiz mikrofonlara kullanımları açısından 50 mW yayın gücünü geçmemeleri kaydı ile kısıtlama getirmemekte ! Muhtemelen min. band genişliği yeni UHF cihazlarda bundan böyle ( ew 300/500 G4 ‘te olduğu gibi ) 68(88) MHz ve fazlası olacak. )
2.– VERİCİLERİN YAYIN GÜCÜNÜ ARTTIRMAK ;
Yönetmelik UHF ‘te (470 – 694 MHz) azami 50 mW yayın gücüne kısıtlama getirmekte ! 50 mW Fazlasının TC. sınırları dahilinde kullanımı YASAK ve çezai yaptırım söz konusu !
3.– SAYISAL YAYINA GEÇMEK ;
Yönetmelik UHF ‘te (470 – 694 MHz) azami kanal aralığını 200 kHz olarak kısıtlamıştır, )
Bunun anlamı –> her bir TV kanalına optimal durumlarda (8 MHz) azami 40 kanal sığabileceğidir.
1. 2. ve 3. Maddelerin Kısıtlaması doğrultusunda SENNHEISER DIGITAL 6000 ve 9000 Serisi TAM BİR ÇÖZÜMLEME (“0” Intermodülasyon ile aynı kanalda min. 20 kanal) SUNMAKTADIR.
4.- ALTERNATİF FREKANS ARALIKLARINI KULLANMAK
1,8 GHz Kablosuz Ses Sistemleri Bandı (Sennheiser ew 1G8 serisi)
1,9 GHz DEC Telekominikasyon Bandı (Sennheiser AVX, Speeh Line serisi)
2,4 GHz WB Telekominikasyon Bandı (Sennheiser ew D1 veya XSW-D serisi)
olarak adlandırılan Band aralıklarını kullanmaktır.
DVB-T2 ‘den ve 5G ‘den ETKİLENMEYECEK MODELLER HANGİLERİ ?
Kısa ve özet cevap olarak AVX, Speech Line, ew 100-G4-1G8 ve XSW-Digital Serileri ‘dir . Önümüzdeki süreçte (2020/21) kısıtlanacak olan UHF bandında özellikle açık alanlarda DVB-T2 sebebi ile (470 – 694 MHz arası , Küçük Çamlıcada yükselen yeni TV-Kulesi ) telsiz mikrofonların işletilmesi (boş alan bulabilmek) zorlaşacak ! Yurtdışı örnekleri referans alındığında (global olarak) LTE (4.5G VE 5G) bandının aksine bu aralıkta telsiz mikrofon kullanımı muhtemelen orta vadede yasaklanmayacak, kullanımları / işletilmeleri doğrultusunda yönetmelik olarak ek bir kısıtlama muhtemelen olmayacak. Yeni yayınlanan ve KET yönetmeliğinin yerini alan FTM yönetmeliğindede bu şekilde bir kısıtlama zaten yok, aksine 470-694 MHz arasında Telsiz mikrofonların 50mW yayın gücü geçmemeleri kaydı ile kullanılabilecekleri belirtilmiştir. Kapalı mekanlarda da DVB-T2 vericilerine yakın bölgelerde bu kısıtlama (boş alan bulunabilmesi zorluğu) kısmen etkin olacaktır.
Teknik olarak mevcut UHF bandın da (470- 694 MHz) kalmak ve boş yer bulabilmenin imkan ve olanaklarını arttırabilmenin tek çözümü çok geniş bandlı (70 MHz ve üzeri aralıklarda) Tuner ve izin verilen azami yayın gücü olan 50mW yayın gücünün kullanımıdır.
Bu doğrultuda telsiz mikrofon üreticileri farklı alternatif frekans aralıklarında da , farklı ihtiyaç ve hedef gruplarına yeni seçenekler (aramakta!) sunmaktadır.
Bu ALTERNATİF FREKANSLAR sırası ile ;
1G8: (ew 100 G4-1G8 serisi modeller)
1785-1800 MHz BANDI : Özellikle Telsiz Mikrofonların kullanıma ayrılmış yegane/tek (ÖZEL) 1G8 Telsiz Mikrofon Bandı. Bu aralıklta sadece telsiz mikrofonların işletilmesine izin vardır, başka bir RF cihazın işletilmesi yasaktır, Dolayısı ile (orta mesafeli 15-20 metre) harici mekan yani DVB-T2 sinyallerine açık ve verici kulelerini doğrudan gören alanlarda Profesyonel olarak kullanımı sorunsuz bir aralıktır. Orta ölçekli açık hava konserleri için DVB-T2 ve LTE(5G) sinyallerinden etkilenmeden güvenle kullanılabilir.
1G9: ( AVX, Speech Line, Team-Connect wirelees serisi modeller )
1880-1900 MHz BANDI : DECT destekli telekominikasyon cihazları için 1G9 DECT bandı. Bu aralıkta DVB-T2 sinyallerinin dışındadır ve üstelik azami izin verilen yayın gücü 250 mW ‘tır. Bu aralıkta otomatik frekans atlama ve aynı anda 1 den fazla frekansta çalışma tekniğine izin verildiğinden frekans aktarım sonrunlarında yayın frekansı işletim esnasında otomatik olarak kendiliğinden gerçekleşmektedir ve kullanıcı bu frekans değişiminin farkında dahi olmamaktadır. Üstelik Sennheiser’ in bu serideki modellerinde Adaptiv yayın gücü özelliği ile Antenlerden RF yayın gücü otomatik olarak ayarlanmaktadır. Haber, Reportaj ve Belgeser çekimleri (Yakın objektif Kamera kullanımı) için ve harici mekan yani DVB-T2 ve LTE (5G) sinyallerine açık ve verici kulelerini doğrudan gören alanlarda kullanımı sorunsuz bir aralıktır.
2G4: ( XSW-Digital, ew D1 serisi modeller )
2400-2485 MHz BANDI : WiFi ve Bluetooth / ZegBee destekli telekominikasyon cihazları bu bandı kullanmaktadır, dolayısı ile kalabalık bir frekans aralığıdır. Ancak 2-3 kanallı yayınlarda açık alanlarda ve yakın objektif mesafelerde kullanım (Reportaj, Belgesel, Haber, Eğitim Videoları çekimleri…) için DVB-T2 ve LTE (5G) etkenlenmeyen frekans aralığı olarak az kanallı kullanımlarda başarı ile değerledirilebilir.
UHF-L: ( YAGİ antenler ile ew DX, ew G4, 2000, 3000, 6000 ve 9000 serisi modelleri kullanmak )
470-694 MHz BANDI : 470 – 694 MHz (eski bilindik ancak LTE sebebi ile daraltılmış klasik UHF-L BANDI). (mustakbel DVB-T2 bandı 470-694 MHz arasında olacaktır?) Bu aralık eskiden ve şu anda da olduğu gibi Karasal TV yayınları ile kısmen dolu olacaktır . (şu an analog ancak ileriki tarihlerde (muhtemeln 2021/2022 yılı ) sayısal yayınlar (DVB-T2) ile şu anki halinden daha dolu olacak.) ANCAK sayısal Mikrofon sistemleri ile bu dar alana rağmen YAGİ anten ve LLC tip kablolar kullanımı ile sadece 8 MHz lik dar bir aralıkta 20 kanal sayısal ses yayın (mikrofon kanalı) yapabilmek mümkün olacağından ve bu serilerin azami yayın güçleri 50mW olduğu için zayıf olan DVB-T2 sinyallerinin üzerlerine konarak açık alanlarda dahi başarı göstermektedirler. Avprupa ve ABD ‘de 6000 ve 9000 serisi bu doğrultuda Profesyoınel büyük organizasyonların açık hava konserlerinde ilk tercihtir. !! (Digital 6000 ve 9000 serisinde dahili RF Spectrum analizörü entegre olarak gelmektedir ve dolayısı ile Zayıf ve boş kullanılabilir frekansları harici bir donanım ve yazılım gerektirmeden ve otomatik olarak bularak sağlıklı bir telsiz mikrofon işletimini garanti etmektedir.) Son birkaç yıldır Eurovizyon yarışmalarında da 6000 ve 9000 serisi başarısını ispatlamıştır.
4.5 G, 5G ve DVB-T2 sinyallerinden ETKİLENMEYEN YENİ SERİLER :
ew 1G8 : Klasik alışıldık ANALOG ve etraftaki (IM / EMC) frekanaslardan etkilenmez ;
(1,8 GHz), IEM uyumlu, 10 mW (azami kanal Sayısı 12/16 ch.)
Stüdyo ‘da ve harici ve dahili Sahne/Mekan çekimlerde azami 12 kanala kadar kesintisiz parazitsiz kullanım için, Müzikal (Broadcast) prodüksiyonlarda profesyonel olarak kullanılabilir. IEM ile beraber kullanıma uygundur, Latency yapmaz. Alıştığımız EW serisi gibi üstelik sadece telsiz mikronlar için ayrılmış özel 1G8 frekansında çalışır, LTE, DVB-T, WiFi ve BT den etkilenmez. (LTE ‘li DVB-T’li, WiFi’li ve BT ‘lu ortamda etkilenmeden kullanabilirsiniz.)
SL Speech Line : DİJİTAL ve çok fonsiyonlu ve çok Kanallı , SUNUM ve TOPLANTI amaçlı ;
(1,9 GHz), 10-100 mW Adaptive , azami kanal Sayısı 20 kanal, ancak 19-20 ms Latency mevcut.
Sunum, tanıtım , TOPLANTI amaçlı, dar/sıkışık alanda çok kanal kullanım ( her bir odada/Salonda azami 20 kanal ) gerektiren, Otellerin Salonlarında, Universitelerin Dersliklerinde kullanıma optimize dir. Toplamda farklı Oda ve Salonlarda ( örneğin aynı HOTEL in bitişik 6-7 salonunda herbirinde 7-8 kanal ) toplamda 40-50 (iyi bir planlama ile 100+ kanal mümkün, örneğin bir üniversite kampüsünde) kanal destekler. (Müzikal sahnelere (IEM ‘li ) uygun değildir ! ort. 19ms Latency yapar.) LTE, DVB-T2, WiFi ve BT den etkilenmez. Örneğin bir Hotelin veya okulun bitişik/bitişik, yan/yana olan 6 solununda aynı anda her birinde 8 telsizden toplamda 48 telsizi birbirinden etkilenmeden (LTE ‘li DVB-T2’li, WiFi’li ve BT ‘lu ortamda etkilenmeden ) kullanabilirsiniz.
AVX : Aktüel KAMERA (DIŞ ALAN) çekimleri için DİJİTAL ve Kurulumu kolay, Tak ve çalıştır. ;
(1,9 GHz ), 10-100 mW Adaptive, (azami kanal Sayısı 20 ch. ve fazlası ), ancak 19-20 ms Latency mevcut.
Kamera üstü kullanım için OPTİMİZE kolay kurulum ve kullanım, eşleştir ve çalıştır.
Fazla teknik bilgi gerektirmez, LTE, DVB-T2, WiFi ve BT den etkilenmediğinden HARİCİ aktüel / haber amaçlı çekimler için mükemmel kullanım. Müzikal sahnelere (IEM ‘li) uygun değildir ! ort. 19ms Latency yapar. (LTE ‘li DVB-T2’li, WiFi’li ve BT ‘lu ortamda etkilenmeden kullanabilirsiniz.), Mobil Kamera (ENG) için DVB-T2 sonrası en iyi seçim olacaktır.
ew-D, ew-DX, ew-DP : DİJİTAL , Profesyonel ; (UHF-L = 470 – 694 MHz), IEM uyumlu.
ew-G4 serisinin yeni takipçisidir, Genişletilmiş band kapasitesi (ort. 88 MHz = 11 adet TV kanalını kapsar) ve DİGİTAL yayın teknolojisi ile, DVB-T2 ‘ nin getireceği kısıtlamalardan dolayı daralmiş olan UHF-L Yayın Bandından (470-694 MHz) en etkin şekilde faydalanacak sistemdir. (8 MHz lik dar, tek bir TV kanalı genişliğinde dahi ort. 20 ch. kullanım imkanı !) Eski Analag sistenlerinin aksine bu sistemde Mikrofonlardan kaynaklanan INTERMODÜLASYON problemi neredeyse yoktur ! Uzak mesafeli (min. 40-50 metre ve fazlası) açık hava kurulumlarda YAGİ anten ve LLC kablo kullanımı şarttır,! ew-DX serisi aynı zamanda eşzamanlı DANTE desteği sunmaktadır.
6000/9000 serisi : DİJİTAL , Profesyonel ve GENİŞ BAND ; (UHF-L = 470 – 694 MHz), IEM uyumlu.
9000 serisinin yeni takipçisidir, Geniş band kapasitesi (184 MHz = 23 adet TV kanalını kapsar) ve DİGİTAL yayın teknolojisi ile, DVB-T2 ‘ nin getireceği kısıtlamalardan dolayı daralmilşolan UHF-L Yayın Bandından (470-694 MHz) en etkin şekilde faydalanacak yegane sistemdir. (8 MHz lik dar, tek bir TV kanalı genişliğinde dahi ort. 40 ch. kullanım imkanı !) Eski Analag sistenlerinin aksine bu sistemde Mikrofonlardan kaynaklanan INTERMODÜLASYON problemi yoktur ! Uzak mesafeli (min. 40-50 metre ve fazlası) açık ortam kurulumlarda YAGİ anten ve LLC kablo kullanımı şarttır !
EK 6042 Kamera üstü (ENG) modeli Twin (çift) alıcılı olup hem Analog (ew G2/G3, 2k, 3k ve 5k serisi) hemde Dijital ( 6000 ve 9000 serisi ) ile uyumlu olup A, G ve B (BC) gruplarını (470 – 694 MHz) aynı anda desteklemektedir, eski vericilerinide kullanmak / değerlendirmek isteyen ler için en uygun seçimdir.
Sorularınız için ; Sinan Buğdaycı. (0532 598 79 43) veya destek@metan.com
dijital-karasal-yayincilikta-telsiz-mikrofonlarin-gelecegi-semineri-istanbulda-yapildi
Views: 7958