image
Cihaz kullanımı Genel Bilgilendirmeler Güncel Sektör haberleri

Karasal SAYISAL TV sinyalinin (DVB-T2) YAPISI hkk.

Önümüzdeki günlerde (muhtemelen 2024/25 yılında) UHF Bandında 470 MHz – 694 MHz aralığı olan ve UHF-L bandı olarak bilinen Frekans aralığında her bir 8 MHz’lık aralıkta 1 adet Sayısal TV sinyali paketi olacaktır.

Sayısal TV yayının (DVB-T’) özet yapısı ve sinyal dağılımını aşağıdaki çizimde görebilirsiniz.

dvbt_sinyali

dvbt_sinyali

Özetlersek kanal başından 195 kHz sonra sayısal BİLGİSİ sinyali başlamakta ve kanal sonuna 195 kHz kala sonlanmaktadır. Bu doğrultuda telsiz mikrofonların kullanımına artan bir bölge kalmamaktadır.

Mevcut sinyal taşıyıcılarından olumsuz yönde (parazit, interferans gibi olumsuz etkilerinnden kaçınmak için !) etkilenmemek için bu sinyallerden min. 3 dB daha baskın ve güçlü bir telsiz mikrofon sinyali şarttır. Dolayısı ile ancak çok yakın mesafede ve güçlü yayın sinyaline sahip mikrofonların kullanımı mümkün olabilmektedir.

3dB_fazla_rf_sinyal

3dB_fazla_rf_sinyal

Yakın gelecekte ( muhtemelen 2021 sonu, 2022 başı ) Sayısal TV yayınlarına (DVB-T2) geçiş yapılması planlanmıştır. Bu geçiş sonrasında 470 – 694 MHz arası UHF-L bandında sayısal TV yayınları telsiz mikrofonlarının açık alandaki çalışmalarını zorlaştıracaktır.

dvbt_sinyali_sirali

dvbt_sinyali_sirali

Not: DVB-T2 sinyalinin etkisi 4.5G ve 5G gibi ses üzerinde ince bir çızırtı şeklinde kendini duyuracaktır ! Ancak diğer taraftan telsiz mikrofonlar için bu frekanslarda kullanılmaları açısından herhangi bir kısıtlama veya yasaklama gelmemiştir.

Artık eskisi gibi açık mekanlarda ve özellikle TV-vericilerini gören bölgelerde uzun mesafelerde yayın yapabilmek münkün olmayacaktır, kabaca yayın mesafeleri açık alanlarda yarı/yarıya azalacaktır. Bu olumsuz etkileri en aza indirgemek maksadı ile yönlendirilmiş (Yagi) ve IEM sistemlerindede çok kutuplu/polarizasyonlu (Circum-Polar) antenlerin kullanımı önem kazanmaktadır.

Ayrıca yüksek bir anten sinyali kaybına sebebiyet veren alışıldık/klasik ancak artık günümüz şartlarında yetersiz kalan RG 58 serisi kabloların kullanımını terk etmek ve daha başarılı LLC tipi kabloların kullanımına geçmek şart olacaktır.

KARASAL ANALOG YAYINLAR hkk. bilgi almak için tıklayınız.

Views: 263

Share This Post

Related Post