image
Cihaz kullanımı Genel Bilgilendirmeler

LLC tip (Düşük kayıplı) kablolar hkk.

DOĞRU ANTEN KABLOSUNUN KULLANIMI HAKKINDA :

 

Telsiz Mikrofon ve IEM sistemlerinde kullanılacak RF kablolar  50 Ohm olmalıdır, özellikle IEM sistemleride bu konuya çok dikkat edilmelidir.

Zaman zaman servisimize 75 Ohm video kablolarının ( Video sinyali için tasarlanmış olan serilerden ) kullanıldığı sistemler gelmektedir !

Hatalı olarak kullanılan 75 Ohm kabloları Anten ile Verici arasında SWR (antenin sinyali tüketememesi ve/veya yayamaması) değerini bozmakta ve dolyası ( Ters yansıma / duran dalga oranın olumsuz olması sebebi ) ile Çıkış/Alış güçünü düşürmektedir,

özellikle IEM sistemlerinde bu yanlış kullanım uzun vadede çıkış katının yanmasınada sebebiyet verebilmektedir !

Lütfen telsiz mikrofon ve IEM sistemlerinde 75 Ohm Video ( veya Anten )  kablolarından uzak duralım, münkünse ilk fırsatta sistemlerimizi bu doğrultuda kontrol edelim.

 

Diğer bir konuda BNC konnektör konusudur, burdada yine çok kez 75 Ohm video konnektör BNC ‘si kullanıldığı servisimizce tesbit edilmiştir. Lütfen konnektör seçiminde 50 Ohm olduğuna emin olduğunuz güvenilir markaları seçiniz !

 

bnc_connector

 

KLASİK  KABLO  ( RG 58 Serisi ) :

 

Genel ( Klasik  ) olarak,  yaygın bir şekilde kullanılan kablo modeli “RG 58” serisi dir, Markasına göre değişiklik göstermekle birlikte;

RG 58 serisi kablolar 500 ila 700 MHz arasında ortalama 100 metrede 50 dB civarında bir kayıp oluşturmaktadır.

Kabaca ifade etmek gerekirse;( markasına göre faklılıklar mevcuttur )

500 MHz civarında -45 dB

600 MHz civarında -50 dB

700 MHz civarında -55 dB     dolaylarında bir kayıp sözkonusu, ( 694 MHz ve üzeri telsiz mik. kullanımına yasaklanmıştır ! )

 

Bu özellikleri ile RG 58 model serisi bir kablo ile 10 metre kablo mesafesinde kabul edilebir  -3dB kayıp sınırına ulaşmış oluyoruz. Özetle 10 metreyi  aşan mesafelerde RG 58 model kablo kullanmanız durumunda  Anten Boosteri  ( AB 3 veya AB 4=  +10 dB ) kullanmanız şart. Eğer Anten dağıtım sisteminde PASİF  bir RF dağıtım ( ASP 112 veya ASP 212 gibi ) mevcut ise kablo boyu 5-10 metreyi aştığında kabul edilir RF seviyesinin altına düşmüş oluyoruz !

NOT: AKTİF Anten (RF)  dağıtım birimlerinin ( ASA serisi gibi ) RF sinyal kaybına olumsuz bir etkisi yoktur !

Özetle : Anten için RG 58 kablosu ile bir hat uzatımına gidilecekse azami kablo boyu 10 metreyi geçmemelidir !

 

 

ÖNERİMİZ olan KABLO  

( Amphenol LMR 240 Serisi ) :

 

Güncel olarak önerdiğimiz kablo modeli “LMR 240” (TWB 2401) serisidir, Markasına göre değişiklik göstermekle birlikte;

LMR 240 (LLC200) Model kablolar 500 ila 800 MHz arasında ortalama 100 metrede sadece -22 dB civarında bir kayıp oluşturmaktadır.

Kabaca ifade etmek gerekirse; ( markasına göre faklılıklar mevcuttur )

500 MHz civarında -20 dB

600 MHz civarında -22 dB

700 MHz civarında -25 dB    dolaylarında kabul edilebilir bir kayıp sözkonusu, ( 694 MHz ve üzeri telsiz mik. kullanımına yasaklanmıştır ! )

Bu özellikleri ile LMR 240 / TWB 2401 model kablo ile kabul edilebir  -3dB kayıp sınırına ancak 25 metrelik bir mesafede ulaşmış oluyoruzÖzetle 25 metreye  kadar mesafelerde LMR 240  model kablo kullanmanız sorun yaratmayacaktır. Ancak 25 metreyei aştığımız durumunda  yine Anten Boosteri  ( AB 3 =  +10 dB ) kullanmanız şart. Eğer Anten dağıtım sisteminde Pasif bir RF dağıtım ( ASP 112 veya ASP 212 gibi ) mevcut ise kablo boyu 15-20 metreyi aştığında kabul edilir RF seviyesinin altına düşmüş oluyoruz ! Aktif Anten dağıtım birimlerinin ( ASA serisi gibi ) RF sinyal kaybına olumsuz bir etkisi yoktur .

 

 

Özetle : LMR 240 serisi kabloyu Telsiz mikrofon sistemlerinde 25 metreye kadar uzatılabilir !  

Bu kablonun dış çapı ortalama 6 mm ile RG 58 den biraz fazla ve iç iletkeni tek damar dır, bu doğrultuda kablonun Flexible olarak kullanımında kısıtlamar mevcuttur !

Önerimiz kablo mobil ( sistem kiralama firmaları ) kullanılacaksa en az yılda 1 kez yenilenmeleri  ve olabildiğince geniş halkalar ile depolanmaları dır.

 

 

DİĞER ALTERNATİF KABLOLAR  ( LLC Kablolar ) :

 

Sabit kurulumlar ve Montajlar için taşınabilirlik ve Flexibiliteden ödün vermemek gibi bir kısıtlamamız olmadığından seçenekler daha fazladır ! Bu kabloların çapları ortalama 8 ile 13mm dir ve serttirler. Ancak sabit bir kurulumda bu olumsuz özelliklerin (kablonun sert oluşunun) kablonun kazancının iyi ( RF kaybının az olması ) oluşu sebebi ile  dikkate alınmayacağı aşıkardır.

Seçenekler tecrübelerimiz doğrultusunda şu şekildedir;

BELDEN H1000, BELDEN 8710LMR 400 veya MRC 400RG 8 ve RG 213 tür. 

RG 213 serisi kablo yerli üreticilerimizcede yaygın olarak üretilmekte ve temin edilebilmektedir ! Sabit kurulumlarda LMR 240 serisi kablolara ekonomik bir atlternatif durumundadırlar.

RG 8 serisi ise yine yerli üreticilerimizcede zaman zaman üretilmekte ve temin edilebilmektedir ! Sabit kurulumlarda LMR 400 serisi kablolara ekonomik bir atlternatif durumundadırlar.

NOT: Sabit montaj ve kurulum kabloları N-BNC ( kalın BNC ) uyumlu olduklarından Konnektör seçimine önem verilmelidir, her kablonun çapı farklı olduğundan konnektör modelleri ( tabiiki 50 Ohm ) dikkatlice seçilmelidir.

ÖZETLE: Yaygın olarak kullanılan klasik RG 58 serisi 50 Ohm RF kabloların verimleri düşük olduğundan Telsiz mikrofon ve özelliklede  IEM sistemlerinde AMPHENOL marka  LMR 240 ( ve türevlerinin ) kullanımını önermekteyiz!

LMR 240 çapı 6-7 mm çıvarında ve non-flex bir kablodur ve klasik RG 58 kablosunun sunmuş olduğu mekanik pratikliği daha iyi bir RF verimi ile sunabilmekte olduğundan kısa boydaki RF patch kablolarında da kullanımını önermekteyiz.

 

Azami kablo boylarına (çekim mesafesine) etki eden faktörler;

1-Kablo Markası ve Modeli,

2-Booster kullanımı ve kazanç ayarı,

3-Antenlerim yerleşimi ve tipi,

4-Kullanılacak frekans bandı,

5-Mekanın Yapısal malzeme bileşenleri ve Geometrisi,

6-Hava nem oranı ve Atmosferik özellikler,

 

 

LLC Kablo kullanımı kadar YAGİ Anten kullanımıda ( tipi/yerleşimi ) çok büyük önem arz etmektedir!

Sorularınız için Sinan BUĞDAYCI:  0532 598 79 43 veya servis@metan.com dan destek alabilirsiniz.

Views: 613

Share This Post

Related Post